GÖRÖGORSZÁG Nafplio


Nafplio a peloponnészoszi félsziget gyöngyszeme

Nafplio

A görög állam első fővárosa

Nafplio az Argolisi régió egyik legszebb, valamint Görögország egyik legromantikusabb városa, Peloponnészosz keleti részén található. Ez a város volt az újonnan született görög állam első fővárosa 1823 és 1834 között. A mitológia szerint a várost Nafplios, Poseidon isten fia és Danaus (Danaida) Anymone lánya alapította. A város történelme az őskorig vezethető vissza, de a frank, a velencei és a török hódítók is nyomot hagytak a városon, amik formálták a város kultúráját és építészetét egyaránt. Az ősi falak, középkori várak, műemlékek és szobrok, oszmán szökőkutak és velencei vagy klasszicista épületek egyedi építészetükkel és szépségükkel csábítják és varázsolják el az ide látogatókat.Nafplio

Egy város tele látnivalókkal

Nafplio számos látnivalót tartogat, ha itt járunk érdemes megnéznünk mindet. A város szívében található az Syntagma tér, ahol megcsodálhatjuk a fontos műemlékeket és történelmi épületeket. Romantikus és hangulatos sétát tehetünk a várost körülőlelő sétányokon vagy a macskaköves utcákon. A görög szabadságharcban Nafplio a törökök egyik központja volt kiépített erődrendszerének köszönhetően (Palamidi erőd, Bourtzi erőd). Nafplio éghajlata kifejezetten napos és enyhe, nyáron gyakran eléri a 40 fokot is. A város Toló közelében található, a két város között menetrendszerinti autóbusz járat üzemel 1,8 euróért átjuthatunk 30 perc alatt. A buszok óránként járnak. Érdemes egy egész napot rászánni Nafplio felfedezésére.

Nafplio látnivalói

Nafplio

Óváros, Akronafplia és az Arvanitia sétány

Aki Parga városába látogat, semmiképpen ne hagyja ki ezt a felejthetetlen élményt nyújtó várat. A Velencei kastély egy jellegzetes építmény, ami Parga északi részén található. Két oldalról mehetünk fel. Az egyik út a város szűk utcái között kanyarog, míg a másik Valtos beach-ről indul. A belépés ingyenes, egész nap nyitva van. Este gyönyörűen ki van világítva. A panoráma lélegzetelállító. Parga házai, a szemben emelkedő szigetek, a zöldellő dombok egyaránt mesés látványt nyújtanak. Pargát bemutató képek nagy része is itt készül, hiszen a fotók innen mutatják meg legjobban a várost és egyedi fekvését. A vár körbejárására, a fotóalbumot megtöltő fényképezésre mindenképpen szánjunk időt. Nekünk 4 órába telt a vár minden zeg-zugát felfedezni. Bár a vár biztonságos, mindig figyeljünk, ha túrázni megyünk. A Velencei kastély bejáratánál felirat figyelmeztet minket, hogy csak saját felelősségre látogathatjuk a kastélyt. A falakon belül több út is indul szerteszét, vannak köztük sűrűn használtak és kevésbé ismertek egyaránt.


Nafplio

Palamidi erőd

Nafplio egyik jelképe a Palamidi erőd melyet 216 méteres magasságban építették a velenceiek 1685-ben, 1715-től több mint száz évig török uralom alá került. A városból (a helyi buszjárat végállomásról) közel 1000 meredek lépcsőn lehet feljutni. A Palamidi erőd meglátogatásakor belépődíjat kell fizetni (8 euró), de érdemes kifizetni a gyönyörű panoráma miatt. A Palamidi erőd később a görög szabadságharc idején is fontos szerepet játszott, itt őrizték az egyik legnagyobb hőst, Theodorosz Kolokotroniszt.
Nafplio

Bourtzi erőd

A kikötővel szemben elhelyezkedő az évszázadok során a város jelképkévé vált, tengerből kiemelkedő Bourtzi erőd, amit a törökök nevezték el így. A szigeten a Bourtzi erőd helyén eredetileg egy bizánci templom állt. A velenceiek a kikötő védelme érdekében építették ide az erődöt a XVI. század első felében. A kikötőt és a Bourtzi erőd között láncokat feszítettek ki, ezeket a láncokat éjszaka és ellenséges hajók érkezésekor a város védelem érdekében felhúztak. Amikor török kézre került a város a védelem fokozása érdekében a Bourtzi erődöt tovább fejlesztették, kőből a víz alá gátat építettek, ennek célja szintén az ellenséges hajók távoltartása volt. A törökök után ismét velencei uralom alá került a város. Ekkor a Bourtzi erőd újabb átépítésen esett át és magasabbra építették a tornyot. A Görög polgárháború idején rövid időre 1824 - 1831-ig itt talált menedéket a görög kormány. Ezután 1865-ig erődítményként szolgált, majd a Palamidi erődben elítélt rabok ítéletvégrehajtója, a hóhér tartózkodott itt.

GalériaProgramajánló


Nafplio várható időjárása

NAFPLIO