GÖRÖGORSZÁG Athén


Athén a több mint 2000 éves város

Athén

Az ország fővárosa

Athén, Görögország fővárosa. Nevét az ősi görög mitológiai istennőről, Athénéről kapta. Athén a görög civilizáció fénykorában Görögország legfontosabb városa volt. A bizánci uralom idején fokozatosan elszürkült, annyira, hogy a keresztes hadjáratok idejére már csak egy közepes vidéki város képét mutatta. 1458-ban a város az Oszmán Birodalom fennhatósága alá került. II. Mehmetet teljesen lenyűgözte a város. Az ókori emlékművek annyira elkápráztatták, hogy halálbüntetés terhe mellett tiltotta meg minden alattvalójának az emlékművek megrongálását. A Parthenónban egy mecsetet működtettek. Sajnos az idő múlásával egyre hanyagabbul kezelték a műemlékeket a törökök, így sok súlyos károkat szenvedett. A görög függetlenségi háborúban Görögország visszanyerte Athént. A következő évtizedek a város újjáépítésével teltek. 1896-ban Athén rendezte meg az első újkori Nyári Olimpiai Játékokat. A második világháborúban Athén is jelentős károkat szenvedett. A háború után viszont gyors növekedésnek indult. A fejlődés túlzsúfoltsághoz, közlekedési túlterheltséghez, légszennyezettséghez vezetett.Athén

Az Akropolisz megtekintése

Mi Tolóból fakultatív program keretén belül jutottunk el Athénba, így fő programunk az Akropolisz felfedezése és az őrségváltás volt. Az idegenvezetőnk tudatta mikor és hol lesz a találkozó, ha valaki maga fedezné fel az Akropoliszt. A hatalmas tömeg miatt hamar elveszetettük a csoportunkat, de így magunk tudtunk mindent felfedezni. 3 óra állt rendelkezésünkre, ami számunkra szűkös volt, de azért sikerült mindent megnéznünk és lefényképeznünk. Az Akropolisz felfedezése után, ha van még szabadidőnk, érdemes megnézni Hadrianus kapuját. Sétáljunk a szűk utcákban, együnk egy jó fagylaltot és vásároljunk néhány szuvenírt. A Parlamentnél megnézhetjük az őrságváltást, de amíg várunk a kezdésre, elmehetünk a közelben lévő Nemzeti kertbe. A pálmafák és a trópusi növények olyan látványt nyújtanak, amit soha nem felejtünk el.

Athén látnivalói

Athén

Akropolisz

A világ egyik legismertebb ókori épülete, mely egyben Görögország szimbóluma is. Ugyan Görögország számos hasonló épülettel rendelkezik, de méretei és kivitelezése miatt az első helyen szerepel a köztudatban. A Parthenón néven ismert templom a város legmagasabb pontjára épült. Az Akropolisz név, görögül fellegvárat jelent. Athénének épült, kb. Krisztus születése előtt 600 évvel. Több része is van a Parthenónon kívül. A fellegvár kultusztemploma az Erekhtheion, valamint Niké temploma, Athéna Ergané szentélye, aztán a Chalkothéka, azaz az "érctár" is itt található. Továbbá itt van a Dionüszosz színház, a Herodes Atticus Odeon valamint a Pelazgikus fal. Görögországban minden nyáron megrendezik az athéni fesztivált, melyen ókori drámákat, operákat mutatnak be. Az Akropolisz déli lejtőjén lévő Ódeion rendkívül jó akusztikával bír. Az Akropoliszba 20 euro a belépő. Készüljünk fel, hogy hatalmas tömeggel fogjuk szembe találni magunkat. Mi idegenvezetővel kezdtük felfedezni a fellegvárat, de a nagy tömeg miatt, hamar szétszéledt a csoportunk. A túra elején kaptunk egy térképet, annak segítségével tájékozódtunk. 3 óra állt rendelkezésünkre, hogy felfedezzük az Akropoliszt és a találkozóhely környékét. A tömeg tényleg nagy kihívást jelent. Jól szemlélteti, hogy 40 perc volt, mire bejutottunk az ókori épületbe. Viszont mikor először belépünk egy felejthetetlen élményben lesz részünk. Fontos megemlíteni, hogy csak vizet lehet bevinni az Akropolisz területére. Szomjunkat több helyen is csillapíthatjuk a kis ivókutak segítségével, amiből ingyenesen tudjuk újra tölteni üvegeinket.

Athén

Dionüszosz színháza és Hadrianusz kapuja

Közvetlenül az Akropolisz alatt található a színház, ez volt az ókori Athén egyik legfontosabb szórakoztató intézménye. Az ebben az épületben tartott előadások a drámák előfutárai voltak. Szophoklész, Euripidész, és más híres ókori írók is játszottak a színházban. A kapu néhány perc sétára található az Akropolisztól. Hadrianus római császár nagy hatással volt Athénra. Számos műemléket hagyott maga után a városban. A kaput a császár tiszteletére 132-ben építették egy akkor stratégiailag fontos helyen, a régi athéni és az újonnan felépült római városrész határán.

Programajánló


Athén várható időjárása

ATHÉN